7/12/2013

A kínai népnevelésről...

Már az feltűnt, hogy Kína-szerte sok az ingyenes nyilvános WC. Azelőtt valószínűleg nemcsak köpködtek az utcán, de pisáltak is. A nemzeti véceprogram ennek szerencsésen véget vetett, mondjuk a köpködésnek nem, mert az hozzá tartozik az egészségről alkotott elképzeléshez. Márpedig egész kelet így védi az egészségét. Hello kittynek öltözött csajok is akkorákat csuláznak, hogy bele lehet fulladni. Mikor haza kellett taxiznunk Luoyangból, a taxis a kétórás út alatt vagy tízszer akkora csulákat küldött ki az ablakon, mint egy ágyúgolyó.

Egyébként tévén keresztül is megy az oktatás. Zsuzsa látott egy filmsorozatot, arról, hogy "ne tolakodj" - volt egy hosszú sor, és egy tukkó előre akart tolakodni, mire a sor elején álló megmutatta neki a sor végét. A bunkó erre megjavult, és szépen be is állt a sorba.
Másik:  a csaj taxiban utazott, és ki akarta vágni a szemetet, de a taxis a visszapillantóból ránézett, mire a csaj mégse vágta ki a szemetet.
A köv: a pasas vette volna elő a cigit, de meglátott vele szemben egy gyereket, és erre eltette a cigit.

A kínaiakat egyébként úgy járnak trekkingezni, mintha diszkóba mennének. Kis, bulizós nájlonruha, csótánytaposó, emelős csuka, amit egyikük szállodai, vékony, papírtetejű szobapapucsra cserélt. Nagyjából senkit nem látni hosszabb utakon se trekkingcuccban, dohányoznak közben, mint állat, mégis ezerrel gyűrik le a távokat. Szívós nép nagyon.

Az egy rejtély, hogy hogyan oldják meg a bébik ürítését, ti. nincs rajtuk pampers, meztelen seggel szállítják őket. Meg kéne figyelni, hogy mit tesz apa vagy anya, ha eksön van.
Arra sem ártana egy kis népnevelés, hogy ne dumáljanak ordítva. 
Az viszont rejtély számomra, hogy azt hogy csinálják, hogy egészen kis gyerekeket hurcolnak mindenfelé meztelen seggel, gumibugyogó nélkül. Hogy lehet az, hogy nem tojják, hugyozzák le a szüleiket? Arra tudok gondolni, hogy mikor látják, vagy inkább érzik, hogy valami jön a gyerekből, gyorsan odanyomnak valamit (papírvattát vagy hasonlót). Elhatároztam, hogy ezt egy angolul kommunikálni képes valakitől meg fogom kérdezni. Mindenesetre, akárhogy is van, Pamperst nem láttam egy boltban sem.


Két nappal azután,  hogy ez írtam,  láttam egy pelenkást a vasútállomáson.

Nincsenek megjegyzések: