7/31/2010

Ujra Bangkokban

Ma reggel azzal indult a nap, hogy meg egyszer leszaladtam a tengerre egy utolsot furdeni. Mit furdeni, egyenesen uszni lehetett a szinte tukursima tengerben. Kicsit sajnaltam otthagyni a tengerpartot, na jo, nagyon is sajnaltam, de hat itt volt az ido odebballni. Ejjel sokat kerestem az olcso megoldasokat, meg is talaltam, csak az volt a baj, hogy baromi korulmenyesen, sok atszallassal tudtunk volna jo sokara Bangkokba erni, igaz, nagyon olcson. Szummaszummarom, vegul a legkenyelmesebb, de nem eppen olcso megoldast valasztottuk, a taxit. 1000 egysegert bereltuk egy barbierozsaszin kocsit -errefele ilyenekre festik a taxikat, nyilvan, hogy jobban feltunjenek. Hat fel is tunnek rendesen, nekem majd a gyomrom jon ki toluk. Na, mindegy, belolrol nem lattuk, hogy milyen remseggel szaguldottunk a bangkok fele vezeto autopalyan. Gyomtyijenbol gyottunk a barbie-autoval - jol hangzik, mi? Az a lenyeg, hogy Bangkokban voltunk 2 ora alatt. Kis toprenges utan kivettem meg vagy 5000 bathot a falbol, ami megnyugvassal toltott el, hogy nem leszunk foldonfutok, es ezuttal a szokasunkhoz merten draga szallast valasztottuk, a tetoteri uszodaval sulyosbitott Rambutri Village-et, ahol anno a Gabiek laktak. Ez egy eleg rendes szallas, kicsit rosszabb csak, mint a tengerparti szobank volt, viszont joval dragabb (napi 350 egyseggel).
Az elso utunk a Swensens fagyizoba vezetett, ahol betoltuk a szokasos kelyheket, aztan pedig helyi kozlekedessel, fapados busszal, ingyen (tenyleg nem kell fizetni a buszokon, vagy csak nekunk nem kellett?) mentunk a Chinatown-ba, ami kicsit Indiat is idezte nekunk. Nem volt annyira durvan pukkant, de azert elegge az volt, viszont a kaja, amit nagyuzemben gyartottak szinte minden utcaban, kivalo volt. Mindenfele fott etelek, kulonos gyumolcsok es sutik tomkelege, rengeteg utcan zabalo (erre ez a jo kifejezes) ember, kinai feliratok, regi hazak es Indiahoz kepest mersekelt kosz jellemzi ezt a kornyeket. Megneztuk Chinatown legrebbi kavehazat is. Azt hittuk, hogy valami klassz regibutoros elokelo hely lesz. Na, ehelyett, egy hokedlis, koszos lyuk volt a regi kavezo, igen regen szuletett vendegekkel, akik fura szinu lottyoket fogyasztottak koszos poharakbol. Nagyon lelkesek lettek, mikor el kezdtem videozni oket meg a falon levo regi kepeket. Mikor riksara ultunk, es mentunk a palyaudvar fele, es a tuktuk betevedt ugyanebbe az utcaba, mar ismeroskent integettek nekunk. Lattam is a riksas meglepett tekintetet. Kik lehetnek ezek a feher mamzelek, akiket az osoreg kavehazasok ismernek?
Na, a fopalyaudvarnal kiszalltuk, megneztuk a vonatokat, mint a gyerekek. megallapitottuk, hogy ez itt az arertekaranyban legjobb kozlekedesi eszkoz. Eleg tiszta (Indiahoz kepest) es olcso, es megy az orszag minden iranyaba. Aztan metroztunk is. A metro modern es a kocsik zart rendszerben mennek, egy uvegkalitkaban, vagy inkabb csoben. A Lumpini parkhoz mentunk megnezni az ejszakai bazart meg kocsmakat, ami semmi kulonos nem volt. Egy giccsparade az egesz, undorito az aru zome. Ejjel aztan hazariksaztunk, es a Khaosan roadon a nagy tumultusban talaltunk egy rovararust, es bevasaroltunk saskakbol es nyuvekbol, amiket megporkoltek, es olyanok voltak, mint a ropi. Megettuk oket mind egy szalig. Holnap, ill. ma uszopiacot terveztunk be helyi jarattal megkozelitve (ill. tavolsagi busszal), aztan meg kiralyi palotat es a korulotte levo aranyholmikat. Meglatjuk, mire futja az idonkbol. Nem sokat alszom, az biztos, mert mar megint haromnegyed 4 van.

kajálóutca Bangkokban

egy kis édesség

Zsuzsa, mi van a szádban? 

thai vonat

bazár (lent az örökös?) 

Chang beer

rovarvacsi



Melyikből tetszik kérni?

Nyam...



tipikus utcakép

édességek Chinatownban

a kínai kolostort már zárva találtuk

kínai kellékbolt

ház a kínai negyedben

kínai utcai kajáldában eszünk (jókat)

a szép (de időnként csatornaszagú) szállásunk a Rambuttri Village-ben 

Figyelmeztetések a szállodai szoba ajtaján
(7. pont: kurvát ne hozz a szállodába!)

tiszta rendes fürdőszoba

...és vécé meg mosdó

templombelső 

...és ajtó

szerzetes lett a gyerekből 



őt még a régi szállásunkon lőttem (de szerintem az újban is volt, legfeljebb tisztább lábbal)

zsidó közösségi ház Bangkokban (a Chabad közösség mindenhol jelen van, Bombayben is voltunk náluk) 

elszállós kis hely a Soi Rambuttriban 

ez a kutyi volt az egyik templomnál 


tavaszi tekercs

elég jó kaja (ha nem csinálják csípősre)

7/30/2010

Ma meg tenger, de holnap mar Bangkok

Ma meg a szokasos tengerpartozas volt, de mar kezdtunk tajekozodni, hogy hol van a vasutallomas, merthogy elhataroztuk, hogy vonattal megyunk Bangkokba. Nemcsak azert, mert nagysagrendekkel olcsobb, mint a busz, vagy a taxi, hanem, hogy lassuk, hogy milyen is az (allitolag jo). Na, ki is neztem a neten, hogy van Pattayan es Jomtienben is allomas, meg azt is, hogy hol van kb. Gondoltuk, nem lesz nagy kaland megtalalni a kisebb, Jomtien-i palyaudvart, de tevedtunk. Egy taxis utakat arulo bodeban megkerdeztuk, hogy merre menjunk. Intett, a no, hogy forduljunk be a mellettunk levo utcaba es ott lesz a vegen. Na, latszott is mar messze valami nagyobb epulet, gondoltam, meg is lett, amit kerestunk, de nem. A vasarcsarnok lett meg. Vettunk is rogton par egzotikus gyumolcsot potom aron, es mentunk mindenfele helyre tovabb kerdezoskodni. Eloszor egy irodaba, ahol utazasokat adnak el. Ott a no szerint nincs Pattayanak es Jomtiennek vasutallomasa. Na, menjunk a patikaba, ott megiscsak iskolazott emberek dolgoznak, mondtam Zsuzsanak, es mentunk. A patikus eloszor is nem ertette azt a szot, hogy "train". Sihuhu, probalkoztam, meg mutattam is, aztan fujtatas kozben eszembe jutott, hogy itt tan nem voltak gozosok, es eleve modern vonatokkal indult a tortenet, igy hat hogy tudna, hogy mit akarok neki szimbolizalni, ugye. Akkor mutattam, hogy sin ket vas ize, rajta gurul kocsi, megy bangkokba, meg ilyenek, zummm.... s..... probaltam a skytraint utanozni, de hiaba. A Picasso kalandjai c. alapmu jutott eszembe, mikor vizet akarnak szerezni (aqua? aaaa, aqua, no). Na, lassan levagta a no, hogy a vasutat keressuk, de sajjjnos nem tudta, hogy hol a palyaudvar. Nem tudtak a piaci kofak se. Fura egy csapat. Olyan valahogy, mintha a lakossag nagy resze le lenne irdatlanul lassulva. Csoda, hogy megis minden lathatoan mukodik. Itt is ugy van, hogy kettonel tobb informacio mar sok. Lassan kell beszelni, es adagolni az infokat, nehogy interferaljanak az agyhullamok. Az allomasrol azert akkor mar mindenki tudni velte, hogy van, mikor bemondtam, amit valahol olvastam a neten, hogy a Soi Contry Clubnal van. Hiaba, egy Country Club mar iszonyat fontos itt. Na, lenyeg, hogy a sok kerdezgetes, meg a vegre megszerzett terkep (azt se konnyu szerezni, bar egy helyen, mikor este tenferegtem, meg ki volt rakva az utcara) alapjan kitalaltam a menetrendet. Az olcso varosi taxival megyunk be Pattaya kozpontjaba, es onnan a kb. 1 km-es tavot csak sikerul lekuzdeni valahol olcso penzert. Akkor a pattaytai allomason leszunk. A Jomtien-i tutti, hogy kozelebb lenne, de nem kiserletezunk vele tovabb, mar csak azert sem, mert a neten levo info szerint nincs az allomas epuleteben penztar, lehet, hogy csak egy bode, ki tudja, es a mellette allok, tan nem is tudjak, hogy az a vasutallomas. Ezeknek a profoknal sose lehet tudni.
Ma napos ido volt es meleg, a tenger meg jobban felmelegedett es kellemesen hullamzott. Estefele kicsit jobban csapkod, amit nagyon szeretek, bar beljebb is jo, ahol fel lehet fekudni a vizre es dobal ossze-vissza.
Egy helyen vagyunk csak most wanted-ok a parton, mert utolag nem voltunk hajlandok
fizetni a nyugagyert, azt elore kell mondani kisapam, mondtam az arcnak es utolag nem lett fizetve egy kanyilo se. Ugy lattuk, hogy mas se fizetett (igaz, ok vettek toluk sort). Igy jar, aki nem tisztazza velunk elore a dolgokat. Utolag ne keregessen penzt, hat nem igaz? Amugy ez a gyakorlat egesz Azsiara jellemzo. Az embert olyan helyzetbe igyekeznek hozni, hogy ne legyen valasztasa. Na, ezzel nalam leverik a poharat.
Ma este egyedul setalgattam, mert a Zsuzsa kidolt, mint a fa, es gondoltam, hogy egyuttal bevasarolok a holnapi utazgatasra. Vettem is valami parizerfelet a kenyerre. Multkor sonkaszeru dolgot vettunk. A penztarnal nyavogott valamit a no, tobbszor rakerdeztem, hogy most akkor mi a baj ezzel a felvagottal. De csak nezett butan es mondta a szokasos, okeoke-t, meg hogy nono problem. Na, de akkor mit nyokogott, kerdeztem egy kurvajaval eppen bevasarlo feher oreg urget, akin latszott, hogy mar nem eloszor jar itt. Vegre kideritette, hogy az van, hogy a felvagottnak kinezo dolgokat meg kene sutni, ezek nyersen nem fogyaszthatok. De jo, reggel, meg tegnap is akkor ilyen sonkaszeruseget ettunk. Nem tunt nyersnek. Ezekbol azt is kinezem, hogy nem tudjak, hogy ezt nyersen is lehet enni. Methogy tenyleg vannak ott valami kolbaszkafelek, amik sutesre vagy fozesre szorulnak, es hat ugye az nagyon is felteheto, hogy nekik az osszes husaru egyremegy.
A monszun eddig kegyes volt hozzank, lekopogom, de eddig meg nem kapott el bennunket durvan. Mikor itt voltam legutobb a netcafeban, leesett egy oriasi adag, de az erkelyek alatt haza tudtam evickelni. Vegig tudtunk angkorozni, es most meg strandolni, hat kell ennel tobb? Valasz: Igen, hogy meg a maradek par napra is jo idonk legyen Bangkokban.

süti, süti...

árus a strandon (fabékát vettünk tőle)


utasok az iránytaxin

Erősen teázunk jomtieni törzshelyünkön (vagy mi van a kannában?)

7/29/2010

Jomtien

A napkozbeni dolgokrol nem nagyon van mit irni. Az a helyzet, hogy udulunk. Reggel felkelunk a kis legkondis csillivilli szobankban. Kivesszuk a hutobol a kajat (ocsemnek uzenem, hogy itt a kakao egyenesen fenseges)es reggelizunk a huvosben, aztan irany a part, ahol varnak a nyugagyak, es a pisimeleg viz nagy hullamokkal. Ma kiprobaltam az autogumibelsoben ucsorogve torteno hullamlovaglast, pontosabban dulongelest a nagy hullamokon. Egy kedves indiai csalad berelte a gumit, es mikor elmentek, odaadtak, hogy enjoy... es en indzsojoztam. A Zsuzsa is probalta, de nem tudott beleulni, viszont fejreallt vele, ugyhogy szetrohogtuk magunkat.
Az estig strandolas utan megyunk halat vagy csirket venni, de ma pl. beultunk vendeglobe es jon a megerdemelt vacsora, aztan betaxizunk (iranytaxifele megy Pattayaba - merthogy nem a kurvanegyedben lakunk, hanem a sokkal szebb strandos Jomtien-ben - 10 bathot kell fizetni es csongetesre megall, ahol az ember akarja. Integetesre is megall, ill. minden jharokelot figyel a sofor es igy szedi fel az utasokat. Nagyon szeretjuk ezt a kozlekedesi modot) Pattayaba, megnezzuk a szexszcenat, ami sulyos. Voltunk a buzifiuk utcajaban, a giccsarusokkat sulyosbitott setaloutcakon, a pattayai parton, ami keskeny, nem olyan jo, mint a mienk, ami viszont szeles es homokos, es kiraly. A pattayai Walking street valami egeszen beteg hely. Tele van undormany szorakozohelyekkel. A legtobben szar zene szol, kurvak tancolnak es morikaljak magukat mindenfele. Aki magasabb kozuluk es vekony laba van, az tutti, hogy fiu (ladyboy). Telistele kurvakkal az egesz part
meg oreg szarhaziakkal Europabol, akik mint ven kecskek, itt gondoljak megnyalni a sot. A thai nok XS meretuek nagyreszt, csutka kiscsajok, ami a pedofil hajlamu oreg nyalcsorgatoknak lathatoan nagyon megfelel. En be tudnam ezt a fajta kurvavadasz diszno tarsasagot vagonirozni, es... na nem folytatom, mert ronda otleteim vannak veluk kapcsolatban. A prostitucional nagyobb megalaztatast es kizsakmanyolast nem nagyon tudok elkepzelni, es meg akkor is felhaborit, ha esetleg a kurvanak mas lehetosege is lenne megelni. Viszont az a helyzet, hogy ebben korant sem lehet biztos az ember, es jopar nem is ugy nez ki, mint aki maga valasztotta ezt a foglalkozast. Pattaya lathatoan ebbol el meg, a szobak orakra is kiadok, es valamennyire Jomtien is ilyen, bar itt normalis eletet is lehet latni nyomokban. Az ejszakai eletnek vannak jo oldalai is, pl. hogy minden nyitva van ejjel-nappal, amit en szeretek. Most is ejjel fel 3-kor verem a gepet egy netcafeban. nem am, mint Nyugat-Tibetben...
Osszesegeben elmondhato, hogy Mo egy falu Thaifoldhoz kepest. Az itteni utak, az epuletek, a szolgaltatasok, es egyaltalan a tisztasag es igenyesseg minden tekintetben (akar hogy az arus hogyan csomagolja be az utcan vett kajat), messze felulmulja a magyar normakat. Itt itt ha esik az eso, mindent elaraszt a viz, de masnapra semmi nem latszik belole. Nem rogyik be a nemreg atadott ut (mint az M6-os), nincs sar es buz meg mocsar, pedig annyi eso tud leesni par ora alatt, mint Mo-on egy ev alatt se. Az arak is alacsonyabbak, igaz, ahogy hallottuk a berek is, bar vannak azert tehetosebb emberek is joparan. A kedvenc es nem olcso fagyizonkba rendszeresen jonnek helyi erok, es lathatoan minden tovabbi nelkul ki tudjak fizetni a cechet.
Az ido monszunhoz kepest jo, tudunk strandolni, es ez mar nagyon hianyzott. Nincs orult meleg, de ez valtozo. Fogynak a napjaink, ami baj, meg a penzunk is rohamosan, ami meg nagyobb baj, de hat mar a "vegunket jarjuk", minek is legyen az.

délután jön a dagály

Pattaya by night

dragon fruit

kívülről döbbenetesen pink

reggeli

itt még nyers

finom volt, csak kevés (vagy a gyomrom nagy)

Chang beer

melegvár

Walking street

jajj de vagyány az a fellógatott autó

Na, mégegyszer a csokiskehely...