7/11/2010

Holnaptol durvulunk be

Ma csak lotyogtunk a varosban, es kozben szerveztuk persze az itteni programot, remelhetoleg sikerrel. Ronai Evanak uzenem, hogy lehet, hogy most olyan helyre kerulunk, ahol a folyoban elhunytakkal talalkozunk, ugyanis holnap raftingra megyunk a Zanskar folyoba, ami nem baratsagos arcarol hires. A Zsuzsa eroltette az egeszet, en fosok a raftingtol, mert nem szeretek sziklan szetkenodni. A dolog egyebkent all inclusive lesz, de kerdes, hogy az itt Ladakhban mit jelent. Ha lesz mivel, akkor holnap megirom.
Zsuzsa uzeni Istvannak, hogy sajna nincs a szobankban TV, ahol a meccset tudna nezni, ugyhogy varja a vegeredmenyt. Neki kben mindegy, ki gyoz, mert csak a nemeteket utalta (ami szemetseg).
A programunk a kovetkezo lesz: tehat holnap rafting a Zanskaron,
13-14-en a vilag legmagasabb autoval megkozelitheto hagojan, a Kardung La hagon keresztul megyunk ketnapos Nubra volgyi kirandulasra, Diskit es Sumur gompakat nezni, meg tevegelni. Itt mar egyeszer voltunk, ugyhogy ez ismetles lesz leginkabb az en kedvemert, mert en ezt helyey nagyon kedvelem. Valahol utjozben alszunk is. Harom indiai, egy hazaspar es egy pasas lesznek az utitarsaink.
15-en megyunk a mar emltett Pangong tohoz,
16-an megint imetles: taxizas Hemis gompaig es utjozben megnezunk meg ket masikat, Shey-t es a nagy kedvencemet: Thiksey-t.
17-en is ismert helyekre megyunk, Alchiba, ahol az egyik legregebi gompa van (buddhista kolostor), Likir (ahol hatalmas nagyfulu Buddha figyel kifele) es Lamayuru, az egyik szamomra legszebb telepules a legregebbi gompaval es romos kisvarossal nem messze Zanskartol.
18-19-en meg Lehben leszunk, majd 20-an repulunk vissza Delhibe es onnan masnap hajnalban Bangkokba.
Leh nekem nagyon kedves hely, egyaltalan nem banom, hogy a tervezettnel tobbet tudunk itt lenni, ezaltal vissza lehet menni bizonyos helyekre. Egyaltalan, nagyon szeretem a visszamenest.
Leh egy tipikus ladakhi kisvaros, hegyekkel, tibeti kis hazakkal, es tobbnyire huzottszemu emberekkel, akik messze nem nyomulnak annyira, mint az egyeb indiaiak. Merthogy ok nem is indiaiak, hanem tibetiek, csak ez a resz szerencsejukre Indiahoz tartozik. SOk itt a tibeti menekult is. A varos 3500 meteren van, de nem erzunk semmifele magassagi rosszulletet. Nekem a Kardungon sem volt eddig semmi bajom, remelem ez most is igy lesz. Zsuzsanak csak neha verzik az orra, de meg van vigasztalodva, mert kapott egy vasozt (aszongya irjam, hogy aranybol keszult oz, kek ekkovekkel).
A varosban nehany gompan kivul, na meg a palotan es a japanok altal epitett bekepagodan kivul sok minden nincs, leszamitva a rengeteg uzletet es bazart. Vettem Alexandra David-Neel konyveket es egyet a ladakhi kolostorokrol es heyi szokasokrol. Nekem ez a buddhista tobbsegu kozeg, na meg a taj is valahogy jobban tetszik, mint a kargili, Markus, a nyelvesz, akarmit is mond. Szegenynek, mikor meg nem tudtuk, hogy a kargili nyelvjaras a szakterulete, le poros-budosoztem azt a varost, mire beszolt, hogy o ott egy evbig lakott, nem erdemes neki szidni. Az itt lakok is eleg tatottszajuak, de annyira talan nem, mint a kargiliak (es Markus), de lehet, hogy ezt mar csak en latom igy.
Az ido kiraly, nincs se meleg, se hideg, 25 fok korul lehet, este viszont kisse huvos van. Az UV viszont brutalis, napszemuveg nelkul tapodtat se teszunk. Nagy problema viszont a gyakori aramszunet. A vecebe is raktunk gyertyat. A szobank kivalo, es megtudtuk, hogy a szallast fenntarto csalad szobajat kaptuk meg. A szobabol nyilo furdoszoba azert lehetne igenyesebb (najd mellekelek fotot, hogy ertheto legyen), de at tudunk menni tok rendes furdoszobaba is. Ejjel kicsit fagyos a levego, de van eleg pokroc, meg halozsak is.

8 megjegyzés:

zebrina írta...

Meg tudlak érteni, Erzsi, én is ilyen visszamenős vagyok. Piszkosul irigykedek, pedig még nem is jártam Ladakhban. :)

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Huu, gyertek, mert baromi jo hely, lehet, hogy Darjeelingnel jobb (ez persze szubjektiv)

szaboeszti írta...

...próbálj meg nem beleesni a vízbe..ha mégis..feküdj fel a vízre és majd valahol partot érsz....bár nemtom milyen gyors az a folyó..satöbbi

jart írta...

Zsuzsának:
A VB-nek vége.
Jobban jártam volna én is (itt) egy-két órás áramszünettel...

HOLLANDIA - SPANYOLORSZÁG 0-1 (0-0, 0-0, 0-0) Gólszerző: Iniesta (116.)

Unknown írta...

Ez nem sétahajókázás lesz! Ráadásul még fizettek is érte?Igyekezzetek túlélni, mert a kolostorokban szerzett élményekre már nagyon várok!
R. Éva

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Nem volt semmi gaz, mert a lajtos utra fizettunk be. Azert persze jol megdobalt bennunket a viz, de nem annyira, hogy meg egyszer be ne fizessunk egy menetre.
A lengyel utitarsak eloadtak a meccset mig vartunk a ladikra, a Zsuzsa nagyon elegedett az eredmennyel, mert a spanyoloknak drukkolt.

jart írta...

No, ezt a meccset gyorsan el kell felejteni mindenkinek - a fontos, hogy Ti megúsztátok szárazon !

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Majd mondom neki, hogy ne sopankodjon, hogy nem lathatta. Itt valamikor hajnali 4-kor lett vege a meccsnek, ahogy a lengyelek meseltek.