7/12/2010

Nagyon jo volt a rafting

Olyannyira klassz volt a rafting, hogy meg ki se szalltunk a csonakbol, mar elhataroztuk, hogy megyunk meg egy menetet, mielott elhuzunk Ladakhbol. 10.15-kor indultunk, es kb. 6 orakor ertunk vissza, es nagyjabol 2-2,5 ora hosszat himbaloztunk a folyoban es peresze forgattuk a lapatot ha kellett, ha nem. Nagyon kiraly dolog ez a rafting. Azt hittem eddig, hogy valami mumajerseg, de nem, ez igazi adrenalindobalos kis programocska, jobb, mint fejlovestol felni, vagy szakadektol, mert kozben allati szep a taj, amolyan Grand canyon-szeruseg. Tarsaink lengyelek voltak, konkretan 4-en. Amugy nagyjabol 10-en vannak, de a tobbiek vagy le vannak omolva a magassagi betegseg miatt, vagy mas programot kerestek, de ez igy pont jo volt nekunk, mert hatan kivaloan elfertunk a gumicsonakban. Ket nagydarab pali jott, az egyiknek autoszerelomuhelye van, a masik Krakkoban a Jagello Egyetemen tanit vallasfilozofiat, a ket no kozul az idosebbik a vilag minden reszen jart mar, a Zambezin raftingelt uoljara, de volt Del-Amerika, Afrika es Azsia szinte minden orszagaban, leven hogy jolmeno hajos transzport valllata van Sopotban. A fiatalabb hobbitfrizuras csaj a lengyel 1-es tevecsatornanal oknyomozo szerkeszto-riporter. Nagyon jo fejek voltak, vegig jokat rohogcseltunk, meg persze felelevenitettuk kolcsonosen a lengyel-magyar elmenyeket. Egy ido utan ujra ertettem nagyjabol amit beszelnek, mert kiskoroban voltam vagy tizszer Lengyelorszagban, de ok is nyaraltak Mo-on. Ket kistermetu nepalira voltunk bizva, mindketten pokharaiak, az egyik newari, a masik kis gizda de akrobatikus tudasu ficko gurung. Meg tudom erteni, hogy az angolok anno miert a gurungokat fogtak be arra, hogy odaosonjanak az ellenseghez torkot elvagni. A ket urgenek segitettunk felfujni pumpaval a csonakot, aztan mentomellenyt, sisakot es lapatot kaptunk es irany a Zanskar. Egy darabig lassan haladtunk, aztan jottek a durvabb sziklas, vizesesesebb reszek. En neha a pumpaba kapaszkodtam, vagy a mogottem levo kotelbe, de vegulis egyszer sem volt olyan helyzet, hogy le kellett volna esni, viszont total beboritott bennunket joparszor a viz. Ha nem tortent semmi, akkor a bennunket kis papucsszeru kajakon kisero gurung csavo szorakoztatott, aki forgott, hol le, hol felbukott a vizbol, merg frocskolt a szemet. Mi is adtunk azert neki a lapattal. A csendesebb reszeken versenyeztunk vele. Mindannyian sebesen forgattuk a lapatot, de persze, hogy megelozott bennunket. A zuhogosabb reszeken meg eszunkbe jutott a vicc, amikor is megkerik a tevesek Pista bacsit, hogy mondja el sajat szavaival, hogy milyen volt a kertjebe leszallt ufo. Mi is korulbelul igy tudnank elmeselni a tortenteket. Na, ezen annyira rohogtunk, hogy a soforunkre is raragadt.
A taj nagyon alatt volt, korbe nagy hegyek, a tavolabbiakon hosipka, novenyzet nuku, vagy csak alig, de az is a part mellett, es fantasztikus formak. A 700 ruiaert tobb, mint 20 km-t mentunk a vizen, utana kivalo dal batot es salatat kaptunk valami faluban, ami 36 km-re van Leh-tol. Aztan huztunk vissza, es teljes felujitas utan (furdes, mosas) mentunk vacsorazni. A zsuzsa vegig nagyon evezett, ugyhogy o mar szerintem alszik, en meg termeszetesen nem vagyok se almos se faradt, ugyhogy meg irogatas utan kicsit csamborgok a varosban, ha nem lesz toksotet. Kar, hogy ennyiszer aramszunet van.
Az engedelyunk a Kardung La hagora el van intezve, ugyhogy a harom indiaival, akik meg be vannak fizetve, megyunk 8 oratol ketnapos utunkra a Nubra volgybe at a Kardung La hagon. Ket eve itt volt az a dobbentes szertartas, amit felraktam a yutube-ra, ide: http://www.youtube.com/watch?v=XWsJUvBPmw8
http://www.youtube.com/watch?v=AfQG1Gzc9fQ
es ide: http://www.youtube.com/watch?v=l_7N7O06xfI
JO lenne most is valami hasonlo elmeny, na, majd meglatjuk, mi lesz.
Bangkokbol jo hireket kaptunk, az ut aszfaltos Siem Riepbe (a kopkodos angol riogatott bennunket, hogy saros az ut), es nem esik nagyon sokat. Addig is, remeljuk a legjobbakat.
Zsuzsa nagyon orul annak, hogy a spanyolok gyoztek, en meg meg mindig nem ertem, hogy az embernek mi koze lehet, ahhoz, hogy a vilag masik vegen emberek egy ladat rugdosnak, meg rohangalnak le-fel, hehe.
Most egy ideig nem leszunk, mert szerintem a Nubra volgyben nem talalunk netet. Viszont lesznek kolostorok, sivatag es tevek, ha minden igaz.
a lengyelek, akikkel raftingoltunk (még mindig nem küldek képeket, pedig ígérték)

Nincsenek megjegyzések: