7/14/2010

Incredible India - avagy vonzuk a bajt

Tegnap vegre megorganizaltuk az utjainkat, mert a marha irodasok elfelejtettek, hogy engedely kell a Kardung La hagohoz is, meg a Pangong tohoz is. Na, sikerult vegul mindkettore megkapnunk, pontosabban kiderult, hogy mindkettore megadtak, igy idnulhattunk nyugiban. Egy indiai honeymoon-os par es egy fiatal szinten indiai foszer jott velunk, ill. mi veluk. A paros junius 21-en hazasodott, es Allahabadbol jott, ahol mindketten orvosok lesznek, a kulon gyerek meg Kanpurbol. Indiai ertelmisegiek, a parosbol a faszi irtora szerette mutogatni a laptopjat, a huppanokon majd osszetorte. Lattuk az eskuvoi kepeket is, a lany olyan volt, mint maga Parvati, a fiu meg maharadzsanak volt maszkirozva. A sofor pakisztani muszlim-ladakhi buddhista paros muszlimma valt gyermeke, aki kben tok normalis volt. A kocsi pedig kiraly, egy abszolut uj, kinyalt aranyszinu dzsipfele.

így mentünk kardung felé


Ezt a nagy Buddhát a Dalai láma avatta fel egy héttel, miután elmentünk

Felirat hozzáadása
Felirat hozzáadása

közelebbről...
Discit

WC a gompában

Discit távolról


Disz isz májn Auto, ez a mi autónk, tü, tü...


"Pallavit, Pankadzs"


mani-kövek Hunderben (Nubra völgy)


szálásunk Hunderben (a viszontagságok után)


Ugye, hogy jó a fürdőszoba?


és kívülről...


Sumur (itt is járt utánunk nem sokkal a Dalai láma)




Pallaviték a Kardungon

Leventenek uzenem, hogy a Kardung La hago egeszen mas arcat mutatta, mint multkor. MOst allati nagy ho van ott, a kis gompa, ahol a durva samanos jellegu jelenet volt, felig ho alatt van. A Kardung La hago a feliratok szerint a vilag legmagasabban fekvo, autoval jarhato hagoja, valahol 5300 es 5600 meter kozott, egyik helyen igy, a masikon ugy irjak, de az a lenyeg, hogy magasan van. Az ut odafele is mas volt, mint 2008-ban. Hofalak mellett mentunk, a viz sokszor omlott az utra, neha kommplett viesesek, es igy havasan sokkal vadabb es szeb is volt persze. Az utakat ugy kell elkepzelni, hogy baromi keskenyek, megis sokszor szembe is jonnek, es akkor aranyosan kimennek egeszen a szakadek szelere. Lattunk egy autot, ami felig lezuhanasban volt, es tobben nyomkodtak vissza az utra. Naja, neha kicsit le is fagyott a viz, es ott csuszott. Felmasztunk a Kardungon a kis kilatoig. Nem volt egyikunknek sem az egvilagon semmi baja a magassag mia, sokkal inkabb a jeges ho kavart be, foleg mert nem vittem turabakacsot, csak egy szakadt dorkot, es abban eleg szar volt felmaszni, na meg foleg le. Majd a kepek mutatni fogjak remelem, hogy erdemes volt megis. Otthonrol tenyleg nem kepzelheto el, milyen helyeken jarunk, neha mi se hisszuk el, tenyleg. A Himalaja leirhatatlan, legjobb idejonni es latni. Dobbenetes formak, melysegek es magassagok, es szerencsere allati jo soforok jellemzik a terepet. Na, meg a megallokon irto undorito klotyok, ez is azert hosszatartozik a kephez. Ez utobbi azert ciki, mert a magassag miatt nem art sokat inni, es mivel nincs nagy meleg, ki se lehet izzadni, ezert aztan kene menni vecere (bokor ugye nincs), es az meg nagy levegovel is eleg gyotrelem. Nem tudunk elbujni se, mert a helyi erok utanunk jonnek erdeklodve, hogy vajon mit is nezunk ott. Na, szoval, fiunak jobb lenni errefele.
Kardung utan Discitbe mentunk a kolostorba, amit mar lattunk ket eve, na de ez is valtozott am: hatalmas ulo Buddha szobor epult vele szemben a volgyben. Discit a 15. szazadban epult, ha jol emlekszem, a Gelug-pa rendhez tartozik (ha nem, akkor bocs) es nagyon szep, igai klasszikus, tobbszintes tibeti kolostor. A dharmat vedo demonszobrok szokas szerint le voltak takarva, ezzel is emelve a hely misztikus jelleget, de azt sajna most nem tuddtam lefotozni, mert egy szerzetes orizte a helyet. A kolostorozast marmint azt a hosszasat, amit mi uztunk, indiai utitarsaink baromira untak, de nem szoltak, mint hogy mi sem a borzalmas indiai konnyuzeneert, amit kenytelenek voltunk elszenvedni. Mar igy tul a nyalhegyen rohogni lehet csak rajta, de ott neha fajt, hogy mennyire primko ez a zene, es ilyen csikicsikicsikdumdumra kell szakadekba zuhanni. Kicsit hallgattak az en MP3amrol is zenet, de vesztukre a multkori tuntetesbol maradt Kispal szamok jottek elo, es azokat nem igazan dijaztak (Ha az eletben, Forradalmar).
A kulturprogram utan tevegeles kovetekezett be egy baromi szep volgyben (ahogy ket eve is), majd pedig azt hittuk, hogy a szallasunkra huzunk, pedig dehogy. A for Hunder nevu faluba vitt, ahol is egy guest house-ban szep szobat kaptunk, amit gyorsan lealakudtam 400 rupiara. Az fura volt, hogy a ficko beszolt, hogy kajat nem kapunk, mert hamarosan vagy 20-an jonnek, es menjunk mashova kajalani. Ide 20-an? Mikor nagyjabol az osszes szobat elfoglaltuk. Na, mindegy, mentunk Zsuzsaval kajaldat kersni. A Picasso kalandjai c. film jutott eszembe folyton, mikor kerdezik benne, hogy aqua? es a foszer mutogatja, hogy iszik, meg a foldre veti magat es uszomozdulatokat tesz, mire a helyi ero rakerdez, hogy aaaaa, aqua? No. Na, mi is igy voltunk a kajaval. Vegul csokit vettunk, amit meg az okorbol hagytak ott az elso telepesek, meg valami itokat, tan Mirindat, es el volt intezve a vacsora. Mikor visszamentem a szallasra, tenyleg jott egy csomo dzsip, tele vademberrel. Konkretan ertendo ez. Kinezetre es viselkedesre. Nagy hangfalakat is hoztak, meg sotet villantasokat a szemukkel. A vezetojuk bejott hozzank, hogy menjunk mar el innen, o segit, mert mar egy honapja lefoglaltak ezt a szallast. Kerdeztem az agyhalott embert, akitol a szobat kivettuk, hogy ez meg milyen figura, de o csak bamult bamban. Azt is mondta a genyo, hogy az indiai utitarsaink mennenek, csak rank varnak. Na bementem hozzajuk, es persze, hogy nem akartak ok menni, hazugsag volt az egesz. Na, erre, besoltyam a csavonak, hogy nem megyunk sehova, menjenek ok. Egy darabig meg kerlelgetett bennunket, majd kitereltuk, es bezartuk az ajtot. Egyszercsak orditozas, es duboges. A Zsuzsaval el keztuk fontolgatni, hogy ha be akarnak torni, akkor mi legyen, ugorjunk-e ki az ablakon (fsz.)vagy rohanjunk-e ki mint Zrinyi. De nem tudtunk donteni, mert bedorombolt Amit, az egyik utitarsunk, es kiabalt, hogy Elisaebth gyorsan nyisd mar ki, mert megtamadtak ezek, es tunjunk innen. Na, franko, pakolhattunk, es mentunk ki az ejszakaba. A toksotet kis falusi utcara, amin kb. meterenkent kisebb patak folyt at. A guesthouse-os jott velunk masik helyet keresni, en meg kozben azzal szorakoztattam, hogy fel fogom jelenteni a rendorsegen, meg a kovetsegen, es a kov. szallasunkat o fizeti. Olyan tok volt, hogy nem is ertette az egeszet, a soforunk viszont annak inkabb. Egy szo, mint szaz, vegul baromi jo szallast talalt, 100 rupiaval olcsobbat, tiszta furdoszobaval es reggelivel, kedves haziakkal. Igy usztuk meg a zorro estet. A utitarsak melyen szegyeltek magukat, hogy ilyen elmenyeink vannak a hazajukban. Mi mondtuk, hogy nema hogy ok szegyellik magukat. Na, sietni kell, meg csak annyit, hogy masnap huztunk Sumurba, az uj kolostorba, amit nagyon erosen nyalnak ki, mert jovo heten jon oda 4 napra a Dalai Lama. Lattuk a tronjat is. Aszfaltoznak meg minden.
Holnap megyunk a Pangong tohoz, tehat folyt. kov.





Utitársunk, Amit, akit már kezdtek verni a vademberek, mikor menekültünk

imazászló-hegyek

Ennél magasabban nem jártunk soha


a kis gompát betakarta a hó (két éve itt láttam ezt a szertartást:: 





kicsit havas út (ilyen se volt két éve ugyanekkor) 

3 megjegyzés:

zebrina írta...

Rettentő kíváncsi vagyok a képekre, Erzsi. De jó lenne ott lenni!
Zsuzsának üzenem, hogy a meccs tényleg felejtős volt, de éljenek a spanyolok! :) (Először az olaszoknak drukkoltam /iwiw fogadás/, de miután kiestek, átpártoltam a spanyolokhoz, erre nem megnyerték a vb-t? :)

jart írta...

No most tudnánk csak igazán értékeli a havas zord hegyi klímát (itt +36 C még napokig). Meg a hűs virágok völgyét.

Én minden meccsen a 6:6-os eredményért szurkolok...
Zebrinának (is) javaslom, akkor ez után legalább a Barcelona és a Real Madrid bajnoki meccseit is néha-néha . Jobban, szebben, okosabban játszanak mint a válogatott...

Erzsi, a legközelebbi utatok előtt egy intenzív önvédelmi kiképzés is indokolt lehet...

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Sajna itt keptelen vagyok kepeket felrakni, mert koran zarnak, baromi dragak, es raadasul szemet modon lassu a net. De ha hazaerek egyszer, akkor igerem, hogy lesznek kepek is meg videok is. Szerintem baromi jokat csinaltam, de mar en is latnam oket monitoron.
Az onvedelmi tanfolyam ma is jol jott volna. Azert tavaly Izraelben tanultam egy kis krav magat :))