7/07/2010

Haboruban vagyunk


Gyonyoruen sut a nap, remek az ido itt Kashmirban a Dal tavon. Minden csendes es bekes. A heyiektol azonban megtudtuk, hogy ez parszaz meterre korant sincs igy. Kijarasi tilalom van, tegnap 6 embert megoltek Old Srinagarban. A halottak kozott van egy fiatal lany is, akinek a helyiek szerint annyi volt a "bune", hogy kinezett az ablakon. Mi biztonsagban vagyunk a Dal tavon. Most megyunk varosnezesre, mar ahova beengednek bennuket. Midenhol golyoallo mellenybe oltozott dzsiajdzsok vannak. A kasmiriak fuggetlenseget akarnak, besztrajkoltak, mindenki az utcan volt Old Sringarban, nyilvan volt a szokasos kodobalas is, es lett erre kijarasi tilalom, lodozes, es az utak le vannak zarva. Kora reggel azert remelhetoleg lesz majd lehetosegunk elmenni Ladahkba dzsippel, kedves kis videk fele, a pakisztani hatarhoz kozel. A trekkinget a hegyekbe lefujtuk, es szerintem lanovkazas se lesz a politikai helyzet miatt. Most en is inkabb erre a temara vagyok rakattanva. Allitolag elvisznek olyan helyre, ahonan ra tudunk zoomolni a zavargasokra. Ez ahogy elmondjak, talan mar annal kicsit tobb is. A turistakat mindenrol tajekoztatjak, mondjuk nem sokan vannak itt rajtunk kivul, es biztonsagban tartanak bennunket. Szolt a lakohajo tulaja, hogy ne menjunk el a netcafe bodejatol,mert abbol baja lesz, ugyanis itt, ahol ulunk, nem messze van Old Srinagar bejarata. Akik itt vannak helyiek, most nem tudnak hazamenni, mert senkit nem engednek be a varosba a katonak. Na, igy nyaralunk mi (csak oregesen :))
Monszun nincs, viszont a fenti helyzet egyre jobban van, most indulunk interjuzni a helyi lakosokat. Zsuzsa azt uzeni az Istvannak, hogy meg nincs pompazatos kasmiri ruhaja, viszont nem szeretne feher lepedot szemfedonek. Es ez nem vicc. Szoszerint ezt uzeni. Na, azert nono aggodalom, vigyazunk magunkra. Wppen most mutatjak a teveben, hogy tolunk 10 percre gyalog mekkora harcok vannak az utcan. Lehet, hogy mi vagyunk csak mar itt turistak, na jol kinezunk. A netcafes arctol eppen kerdezem, hogy amit mondanak a teveben (indiai teve), hogy ezutan majd normalizalodik a helyzet, nem igaz, mert az emberek fuggetlenseget akarnak, es nagyon be vannak ragva, mert a halottak kozott 9, 11, 13 eves gyerek is vannak, es a lany, aki a konyhabol kinezett, es fejbelottek 24 eves volt, ezek nem dobaltak koveket.
Zsuzsa uzeni, hogy irt mailt mindenkinek, de nem tudja elkuldeni. A net erosen le van korlatozva es nagyon lassu. A magyar hiroldalak elerhetetlenek, de egy csomo mas is.

És mindez képekben:





Alá kellett írnunk ezt a hülyeséget, mert Sunny szerint veszélyes helyre mentünk (egyébként veszélyes volt valóban, de nem annyira nekünk, hanem inkább neki, mert kerestünk másik szállást. 


Így termelik ki a susnyát a tóból (tán zöldtrágyának hasznosítják)

Kingfisher 

a reggelink 

a hajón 

A helyzet azóta se lett jobb (viszont romlott) 
Forrás: http://www.greaterkashmir.com/ (a képeket sajnos azóta leszedték)

1 megjegyzés:

jart írta...

No még csak az hiányzik, hogy nekiállj tudósítást készíteni valamelyik TV-nek...

Nem kell akkor ezt nagyon erőltetni,
majd visszamentek ha már szocializmus lesz.