6/27/2010

Bhaktapur a regi

Eloszor is regalnek nehany kommentre:
Termeszetesen nyomon kovetjuk a focit, mivel a Zsuzsa ezt kedveli. En meg mindig nem tudom megkulonboztetni a krikettol, de hat mar ugy latszik ilyen hulyen halok meg. Nepalszerte kivetitok vannak es az egesz varos uvoltott es horgott minden golnal. Mikor visszaertunk Kathmanduba, a Durbar sqare-i kivetiton meg 2:0 volt, mikor a szallasunkra ertunk es lealkudtuk a dzsungeltura arat, addigra mar 2:1 lett, aztan egyszercsak elkapott egy ujsagiro es kellett adnom interjut arrol, hogy Nepalban mi tetszik a legjobban, es mit tartok negtivumnak, addigra rugtak meg ket golt a melletunk levo teveben, amit a szemelyzeten kivul egy ketmeteres Buddha is nezett sargarezbol. Meg az alpakka gyuru is dragabb most, mondvan, hogy focivebe van. Sajatos osszefuggesek... Viszont a dzsungeltura olcsobb, mivel nincs szezon, es ott tan nem nezik nagy kivetiton a meccseket.
Igyekszem a torteneseket megirni, mar amennyire az itteni viszonyok kozott lehetseges. Egy netcafe van nyiva ejfelig, a tobi 10-kor zar. Nem art percenkent menteni, mert neha kattt, es elszall az aram. Ez errefele gyakori. A kormany vizhianyra hivatkozik, de a rossznyelvek szerint azert sincs eleg aram, mert eladjak a villamosenergiat Indianak. Mikor Buddhaeknal voltunk, akkor is elment az ara,m, de rutinosan gyertyat gyujtottak, ami mar ott varakozott a hazioltaron. Buddhaek nagy csaladja egy kis szobat berel Kathmanduban, mert falun van nekik ugyan ket hazuk (ez alatt nem egeszen tudom, mi ertendo, de ok igy mondjak) es mivel a fovarosban dolgoznak, ezert itt lakik az egesz csalad, papa, mama, gyerekek es par unokatestver. A szobaban ezert a matracok az uralkodo berendezesi targyak. Van ugyan egy agy is, de leginkabb matracok vannak a falnak tamasztva, meg a foldon. Vegulis kenyelmes ez. Van meg egy kisebb szekrenyuk is, amelyen hazoltar van berendezve, Buddhaval, Pancsen Lamaval, nagypapaval, nagymamaval es a nagymama sogornojevel a mult szazad elejen keszult foto alakjaban. Kaptunk mazat, ami egy eleg finom mangoital, etelnek is megfelel, olyan suru. Buddha (ez az ismerosunk neve - a nevet onnan kapta, hogy egy napon szuletett Buddhaval, azaz szerdan), szoval Buddha tobb nagy es egy kispoharat hozott az italhoz. Eloszor Buddha (marmint az oltaron levo) kapott inni egy stampedlivel, ti.odarakta a lany a poharkat az oltarra, azutan kovetkeztunk mi, csak szepen sorjaban, ugye... A szobaban ucsorgo egyik unokatestver eppen meccset nezett, ugyhogy mikozben megtargyaltuk a tamang es a mezei nepali nyelv kozotti kulonbseget, kovethettuk, hogy mi a rajzolat Del-Afrikaban (hogy miert kellett a rohadt hideg, esos teli Afrikaban rendezni ezt?) Na, de mar megint elkalandoztam.
És ugyanez képekben:


Buddha Park - errefelé laknak Budhháék, akiknél voltunk
És az arcok közelebbről: 



Ez a Buddha már Swayambhunath buddhista kolostorában figyel:


Kathmandu a Swayambhunathról 

Zsuzsa Buddhával Swayambhuban

imamalmok a sztupa körül 

itt látszika lépcső végén a vajra (lándzsa - tantrikus szimbólum) ami alatt van a kútszerűség, ahova az öngyilkosjelöltek ugráltak, amíg le nem fedték


Buddha egyik unokatesója a swayabhui albérletben 
Itt van még pár rövid infó Swayambhunathról: http://www.sacred-destinations.com/nepal/kathmandu-swayambhunath-stupa

Tehat ma reggel fogtuk magunkat es rutinos versenyzokkent elhuztunk a Ratna Parkba, ahonnan a kis csoffadt tavolsagi buszok indulnak Bhaktapurba. Tudtuk mi ezt mar, meg azt is, hogy igy 50 rupiaert megyunk szemben az 500 rupias taxival, nem beszelve arrol, hogy igy utazni sokkal erdekesebb. Bhaktapur meg mindig szemet modon draga a kulfoldieknek: 750 rupia a belepo. Termeszetesen nem hivjak fel a latogato figyelmet arra, hogy ennyiert nemcsak egy napra, de egy hetre is kerheti a belepot, de hat mi szerencsere tudtuk ezt. Mondom az urgenek, hogy nem jo ez igy, adja a jegyet egy hetre, mire csak annyit tett, hogy felirta az utlevelszamunkat es annyi. Na, igy viszont tutti, hogy visszamegyunk meg, mert ennel szeb hely keves van a vilagon. Rengeteg kepet csinaltam, es alig varom , hogy lehuzzam mar oket Buddha irodajaban, mert az itteni netcafes gepekbe nem szivesen dugom a memokartyamat. Itt minden virusos. Most is irja folyamatosan a NOD. hogy feregvirus van a gepen, de nem tudja eltavolitani. Miert nem hoztam legalabb egy virusolot magammal, ha mar netbookot nem. Na, szoval a fotokra meg varni kell, de remelem, meg fogja erni, mert ez az uj gep szinte mindent tud, epp hogy csak a szemetet nem viszi le. (Idiaminnak uzenem, hogy olyan sorozatot fog kapni, hogy szerteszetallnak a fulei, ha kirakja, lesz nezoje a blogjanak.)
Ossze-vissza kovalyogtunk es mentunk teazni a kis lilliputi helyre a foteren, ami egy kis tomzsitornyos templomalaku haziko. Olyan kicsi, hogy a korteraszan levo turistak ugy neznek ki, mint az oriasok, akik mindjart szetvetik az egeszet. Nem olcso hely, viszont draga, de muszaj ott lenni. Aztan lomnezes volt a program, a Zsuzsa felprobalta az osszes letezo badoggyurut, mar a vegen en is huzogattam oket, jo feketek lettunk tole. Lattunk orulteket, akik dobolva vandoroltak vegig a varoson, meg-meg allva minden szemetkupacnal, rengeteg faragott ablakot fabol faragott es aranyozott ajtot, szobor es faragashegyeket, leirhatatlan, na. 6 fele huztunk vissza, mert nem akartunk ugy jarni, mint ket eve, mikor a legnagyobb monszunesoben, combig gazolva a vizben kellett vagy 5 km-t menni a legkozelebi buszmegalloig, mert a varosbol elment az utolso busz. Most viszont pont elertuk a buszt es szeppen visszahuztunk, aztan irany a foter es kozben a kifozde vagy mi. Hatalmas puffadt langosszeru izet ettunk kisse csipos, de finom vega toltelekkel es ittuk hozza a legkiralyabb tejes teat (habos, zamatos, nyammm...) A bazarban vettunk par rendkvul fontos holmit, ugy mint jakcsontfarku rendkivul ezust berakasos famadarat, vasbuddhat, fekete maszkot a szmog ellen, amiben olyanok leszunk, mint Luke Skywalker.

Egy kis Bhaktapur képekben (hamarosan, most megint el kell mennem kicsit melózni):









Ezek a hinduk...














tankafestő

szemmelverés ellen kifestve 

A Nyatapola teplom Nepál legmagasabb temploma. A lépcső melletti illetők - két bokszoló, elefánt, oroszlán,   griff, félisten egymás fölött azt mutatják, hogy az egymás fölöttiek 10-szer erősebbek az alattuk lévőknél. Amúgy Laksmí istennő templomáról van szó, aki mindannyiuknál erősebb és bölcsebb, demonstrálva azt, hogy a megvilágosodás erősebb dolog, mint az izmok és a tudás. 

Namaste Cyber cafe - innen (is interneteztünk)

Zsuzsa halad befelé 

és felfelé: 






kígyós medence a királyi palotában




kedvenc liliputi teázónk

momo



Utkozben hazafele begyujtottunk par ajanlatot egy kis Chitwan tutara. Zsuzsa most eppen ezeknek nez utana a neccen. Keddre tervezzuk oda az indulast, egy haromnapos turara. Holnap kiralyi palota lesz, na meg minden mas ez-az Kathmanduban, meg Boddhnat (nagy Buddha szutpa Buddha baratnenkkal kozosen) es Pashupathinath, ahol valami nagyobb szabasu puja (istentisztelet) lesz.

3 megjegyzés:

zebrina írta...

Ugyehogyugye, én is így dühöngtem végig az utat netbook nélkül. De már azóta beszereztem! (Jobb későn, mint soha...)

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Hat ez az. Csak utalom cipelni ugye, de lehet, hogy muszaj lesz.

zebrina írta...

Várjuk szeretettel a többi képet is. :)