8/02/2010

Utolso egesz nap Bangkokban

Reggel csobbantam egy kicsit a tetoteri uszodaban, ami egy gyerekmedence-fele, de azert hoseg ellen jo volt. Addig a Zsuzsa netezett, nehogy otthon eltuntnek nyilvanitsak. Utana indultunk volna a kiralyi palotaba (elotte Swensens fagyizo), de megint kozbeszolt a sors. Egy urge utbaigazitott bennunket. Tok spontan dolognak tunt, ahogy beszelt, pedig tutti, hogy a szokasos beugratas volt ez is, amirol egyebkent meg a Lonely Planet is megemlekezik a veszelyekrol szolo fejezetben. Az van, hogy jon egy jolszitualt figura, aki valami dajkamesevel egy zaszlos (allami) tuktukoshoz kuld, hogy az majd potom penzert mindenfele visz. Csak hat be kell menni par allami (ertsd: draga) uzletbe kicsit korbenezni, hogy a fuvaros benzineskuponokat kapjon, tok ugy, mint Indiaban. Ezert csak jelkepes osszeget kell neki fizetni. Egyszer mar mentunk ilyennel az allobuddhahoz, es most megint be lettunk dolve. Igaz, vegulis nem jartunk rossszul, mert mondtam neki, hogy miket akarunk latni, es abbol az egyik eleg messze volt, ahova vegul ingyen elvitt bennunket. Csak eppen ott is hagyott. Az ugy volt reszletesen, hogy a beeteto ember azt hazudta, hogy a teveben is bemondtak, hogy valami unnep van, es mindenhova ingyen lehet menni, a palotaba is, de csak 3 ora utan (az LP szerint fel 4-ig vannak nyitva, es ez nem volt eliras). Nem lattuk a teveben? - kerdezte tobbszor is. Hat, nem. Na, szoval, ingyen be lehet menni, az allami taxis 20 eysegert mindenhova elvisz, ilyen duma volt. Ez igaz is volt egeszen addig, hogy elmentunk az allami boltba, hogy megkapja a kuponjait, es utana elvitt bennunket az aranytemplomig, de mikor azt megneztuk, mar nyoma se volt. Elhuzott a gennyedek. Azert mi nem estunk zavarba, es nemi rohadthusnak tuno utcaikajaeves es a nagyreszenek kutyaknak osztogatasa utan alkudtunk taxira es huztunk a palotahoz. Ott persze megtudtuk, hogy mar zarva vannak, es rajottunk, hogy mar megint kamu volt az egesz. Na, nem baj, ma megyunk oda ugyis. Az Aranytemplom vegulis ingyen megvolt, amelybol baromi szep a kilatas egesz Bangkokra. Innen latszik a varos ketarcu volta, a regi es a hipermodern resz. Lattunk buddhista temetot is, amelyben a hamvakat orzo urnakat eltemetik, es kis siremlekeket emelnek a halott fotojaval, vagy eppen fekvo Buddha szoborral a mesterseges hegy oldalaba. A palotat kivulrol megneztuk, aztan elmentunk a kikotobe, utcan bekajaltunk, es sajnos megint talaltunk egy jo kis fagyizot, nana, hogy Swensens-t es betoltunk egy-egy kelyhet. Sokaig teblaboltunk, mert nem talaltuk a hazautat. Kozben esett, idonkent szakadt az eso. Ugettunk hosszan a vizes uton oda es vissza, ahogy a felkegyelmu de nagyon segitokesz helyi erok mondtak. Itt az is segit, akinek fogalma sincs semmirol, mert a thai nagyon segitokesz nep (es elonyuk, hogy nem harkolnak es kopkodnek az utcan, vagy legalabbis meg nem tunt fel). Jut is eszembe, hogy a marvanytemplomot is lattuk a nagy zuheban. Nagyon szepek ezek a helyek, de inkabb majd kepekben szamolok be roluk.
Este grasszaltunk a kornyeken, es bucsuztunk a varostol. A Zsuzsa osszetorette magat egy thai masszazs erejeig, en meg addig es azon tul is inkabb netcafeba jottem. Holnap ill. ma en is tervezek egy torturat, azt szeretnem, hogy halak egyek a boromet. Van itt ugyanis egy ilyen szolgaltatas is. Lehet, hogy ez az utolso itteni bejegyzes, de majd meg meglatjuk. A repulonk este 3/4 12-kor indul es magyar ido szerint 4-en negyed 1-kor (nappal) erunk Istanbulon keresztul Pestre.




kicsit sincs személyi kultusz



a hagyományos meg a modern Bangkok 



5 megjegyzés:

zebrina írta...

Éppen nemrég láttam ilyen halevős dolgot a tévében fél szemmel valamelyik utazós csatornán, majd erről is számolj be azért, Erzsi, mert már nem emlékszem, hogy mi is a lényeg benne. Részletesen!
Jó utat!

marimama írta...

Már alig győzöm kivárni a képeket ennyi élmény után.
Ha jól emlékszem, a halacskák az elhalt bőrdarabokat szedegetik le az emberről, épp úgy mint a cápák, vagy egyéb nagytestű halak kisérői.

zebrina írta...

Meg a cápák is, csak a cápák nem elégszenek meg a csipcsup bőrdarabkákkal. :D)

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Hát sajna a halevős jelenet elmaradt, mert nagyon sokáig császkáltunk mindenfelé, és mar nem maradt rá idő. Amúgy valami ilyenben volt már részem a Holt tengernél, ahol a tengerbe folyó kis patak kiöblösödésében voltak iyen halak és aprókat csipkedtek belőlem.

Nagy Erzsébet honlapja írta...

áááá, most látom, hogy mire kérdezett rá a Gabi. Hülyeséget írtam a blogba, mert az otthagyás másutt történt: az Aranyhegynél. A templom még amit megnéztünk, a Hajnaltemplom volt, ezért történt tán a szerencsétlen összevonás a szövegben.