8/01/2010

Uszo piac

HajnalI 8-kor kicsit rossz volt felkelni, miutan vagy negyig elcsetelelodtem a neten. De hat hiaba, az otthoni dolgokat is intezni kell. Szoval, felpattantunk a huvos legkondis szallasunkon, mentunk ki a punnyadt melegbe es kerestuk a buszt, ami kivitt bennunet a deli buszpalyaudvarra, merthogy, elhataroztuk, hogy tomegkozlekedunk most, de tenyleg. Na, igy is volt, csak kicsit sokaig tartott. Meglett nagy nehezen a helyi busz, meg elvitt bennunket a buszpalyaudvarhoz, ami elegge kint volt a varosbol, de kicsit fura lett a folytatas. A palyaudvaron kerestuk, hogy hol kapunk jegyet az uszopiacos faluba, amit nem szeretnek fejbol felidezni nevileg, mert eleg kacifantos helysegnevek vannak itt. Lenyeg, hoy nalam volt az LP, amiben benne volt a telepules neve, es mikor onnan felolvastam, lathatoan villany gyult a hallgato fejeben, es mindjart tudta, hogy merre mutogasson. Na, igy ertunk el a jegypenztarig, ahonnan csak kb. 4-szer kuldozgettek minket mindenfele, mig egy kis penztarhoz ertunk, ahol is intett a no, hogy kovessuk, es kiment a lyukjabol. Mi mentunk utana, mozgolepcson le, kijartaton ki, mire szolt, hogy egy padra uljunk le. leultunk. Lattuk, hogy a szemben levo colaarus uvegkupacabol elovarazsol egy adag jegyet, odajon es tep belole, es mondja, megint miutan fizettunk (2*80 egyseget), hogy menjunk vele. Egy mikrobuszhoz vezetett, ami odavitt bennunket szuk 2 ora alatt az uszo piacra. Nyilvan valami maszek musor volt ez, de nem zavart vegulis bennunket, mert visszafele allami busszal jottunk, es az se volt olcsobb, viszont lassubb volt. Kiraktak bennunket az uszo piacnal, ahol azonnali heveny alkudozasba kezdtunk a csonakra, ami bevitt a piacra. Vegul 250ben megegyeztunk, es huztunk a ladikkal a tett szinhelyere. Sajnos itt is a szokasos giccseket arultak nagyreszt. Azert vettunk par vackot, inkabb mar azert, mert elegunk lett az arusok nyavogasabol. Aztan mikor kitettek egy ora utan a csonakbol, a szarazfoldon visszamentunk, es a partrol rendeltunk kajat, amit a csonakokban foztek, sutottek. Kertuk, hogy ne legyen szpajszi, azaz eros, es tenyleg nem volt. A kaja utan sajna gyalog kellett visszamenni a buszhoz, mert eppen megint nem jott semmi jarmu, hiaba irta az LP. Az LP thaofoldi kiadasa egyebkent minosithetetlen, semmirol nem ir kielegito informaciot. Irja, pl. hogy az uszopiacra, a legnagyobbra a deli buszpalyaudvarrol indulnak buszok, csak eppen azt felejti el irni, hogy oda hogyan lehet eljutni, de meg terkepen se tunteti fel a deli buszpalyaudvart, ami ez esetben jatszott. De ugy altalaban is ez a helyzet a thai LP-vel, amelyet majd a honlapjukon is meg fogok kritizalni, hatha a kovetkezo kiadasa mar hasznalhatobb lesz.

Egy kis úszópiaccal lazítom a szövegtestet:

sörösdobozból készült eszméletlenül esztétikus kis tárgyak 

Damnoen Saduak

úszó piac (mi a Damnoen Saduak-ban voltunk, de van több helyen is)

készül az ebédünk

ezt ettük ott

itt és ezekkel 

a desszert

Damonen Saduak főutcája

piaci áru (tőle vettük Máriának a kalapot) 

ostyás, tojáshabos, gyümölcsreszelékes édesség






Mikor jottunk vissza a hulla forrosagban, eppen kerdezoskodni akartunk a buszok irant, mikor arra jott egy nagyobb busz, Bangkok volt rairva, es mar messzirol integetett a kalauz, es meg is allt a busz, hogy fel tudjunk szallni ra. Egyszoval, mazlink volt a hazauttal. Lett vagy du. 5 ora, mire a Kaoshan roadra ertunk, ugyhogy a kiralyi palotat holnapra (ill. mar mara) halasztottuk, es shoppingolas es kajalas kovetkezett. Kar, hogy itt altalaban giccsek kaphatok, raadasuk mindenhol ugyanazok, es Indiahoz es Nepalhoz kepest dragabban. Ha a minoseget nezzuk, akkor Nepal, de India is, egeszen mas minoseget kepvisel. Az viszont jo, hogy nincs szamottevo mocsok es buz sem, es erdekes ahogy egymas mellett el a hagyomanyos varos a kis piacokkal , a rengeteg kajaldaval a felhokarcolos space nagyvarossal. Az emberek inkabb a hagyomanyok szerint gondolkodnak. Larhatoan nem szeretik a bonyolult dolgokat, egynel tobb informacio mar megfekszi a gyomrukat, no meg erdekesen tudnak viselkedni is. A H1N1 virusparabol megmaradt a buszokon a fertotlenito genya, amit fel lehet kenni a kezre, na meg a kalauzon a maszk, ugyanakkor, iskolai osztalyok ugy viselkednek, mint a vademberek. Lattam Jomtienben a parton egy mokas vetelkedot ket osztalt kozott. A tanar bombibe beszelt, kulonben nem hallottak volna. Ket csapat versengett valami srafetaversenyben, ahol egy nagy koszos nadragot kellett mindenkinek sorban felhuzni es futni vele egy kort a homokban. Volt a csapatoknak dobosuk is. Mikor az egyik gyozott, olyan tancot vagtak le, hogy ahhoz kepest a kurvanegyed gogo-girljeinek kigyozasa egy 0 volt. Tiszta torzsi orulet vett rajtuk erot, es mindez a toronyhazak altal ovezett strandon. Osszesegeben, nem tudom, hogy el meg ez az orszag, egyaltalan hogyan bir mukodni, ennyi, lathatoan csokkent ertelmu lakossal, de megis valami hajtja ott a dolgokat, megpedig jobban, mint Mo-on, mert itt a fejlodes kezzelfoghato, a valsagnak pedig nyoma sincs.

Bangkok egyik főútját a király családi fotói díszítik bemutatva őt és közvetlen hozzátartozóit különböző életkori szakaszokban





szerzetesavató a büszke szülőkkel

2 megjegyzés:

Unknown írta...

"Osszesegeben, nem tudom, hogy el meg ez az orszag, egyaltalan hogyan bir mukodni, ennyi, lathatoan csokkent ertelmu lakossal, de megis valami hajtja ott a dolgokat, megpedig jobban, mint Mo-on, mert itt a fejlodes kezzelfoghato, a valsagnak pedig nyoma sincs."
Hmm. A lakosok csökkent értelműek, furán viselkednek,ráadásul giccseket árulnak, (nem úgy, mint MO-n a Váci utcában)
Szerintem az a csökkent értelmű, aki a kurva nagy európai egojával odamegy, jól érzi magát, aztán hazajön a nyakig szarban levő országába, és leugatja az ott élőket. Vagy csak egyszerűen tahónak hívják az ilyet?

Nagy Erzsébet honlapja írta...

Csak azért volt az egész, mert akkor még nem jártam Kínában. Ha fordítva történt volna,.egy szavam se lett volna az értelmi képességeiket illerõen :) Amúgy pedig érdemes lenne pár, évek óta keleten élõt megkérdezni a helyi erõk intelligenciája és a dübörgõ gazdaság összefüggéseirõl, és aztán el lehet gondolkodni, hogy milyen okosságot sikerült idekommentelni.